Společnost 2N, přední světový výrobce IP interkomů, právě rozšiřuje sortiment svých IP přístupových jednotek o Bluetooth jednotku 2N Access Unit, která může být použita zcela samostatně nebo jakou součást většího bezpečnostního systému.  Tato samostatná jednotka byla dříve dostupná se čtečkou RFID. Nyní umí pracovat i s Bluetooth technologií a dokáže otevřít dveře pouze za pomoci chytrého telefonu či tabletu.

Jednotka komunikuje s mobilní aplikací 2N® Mobile Key, která je ke stažení zdarma a má celkem tři módy přístupu:

Tap in App mód v momentě, kdy jste s chytrým telefonem v dosahu čtečky, stisknete na telefonu ikonu pro otevírání dveří. Vzdálenost, na kterou může aplikace komunikovat s Bluetooth čtečkou je manuálně nastavitelná a může být až 10m.

Proximity mód v okamžiku, kdy se k jednotce přiblížíte na nastavenou vzdálenost, dveře se samy otevřou. Telefon nemusíte z kapsy či batohu vůbec vyndat.

Touch mód dotknete se fyzicky Bluetooth jednotky, jenž má v sobě zabudovaný dotykový senzor. Telefon s nainstalovanou aplikací máte stále uložen v kapse či v batohu.

Výše uvedené módy lze v rámci vyšší bezpečnosti potvrdit PIN kódem zadaným v aplikaci, tzv. dvojitá identifikace uživatele.

„Snažíme se držet krok s dobou a uvědomujeme si moderní trendy. Nikdo nechce nosit po kapsách či v peněžence balíček růžných přístupových karet a čipů. Stejně tak jako nyní umí mobilní zařízení nahradit platební kartu, tak s naší novou jednotkou 2N Access Unit umíme nahradit vstupní RFID čip pomocí technologie Bluetooth,“ říká Tomáš Vystavěl, Product Management Director, ze společnosti 2N.

Hlavní využití této jednotky tedy bude převážně v administrativních budovách či rezidenčních čtvrtích, kdy jednotka například otevře garáž bez nutnosti dalšího ovladače. Jednotka 2N Access Unit je také ideální pro moderní uzavřené kancelářské komplexy či hotely s různými zónami přístupu, kde může sloužit pro rozdělení těchto zón a ušetřit neustálé vydávání nových RFID karet stejně jako místo v peněžence. Zabezpečení je řešeno přes šifrovací algoritmy založené na AES-128 a RSA-1024 standardech. Jednotka využívá technologii Bluetooth v4 (Bluetooth Low Energy- BLE). Aplikace pro platformy iOS a Android je zdarma ke stažení v App Store nebo na Google Play. Jednotka je napájena přes PoE a nepotřebuje další zdroj. Zámek, stejně jako senzor monitorující otevřené dveře či odchodové tlačítko jsou připojené přímo do jednotky, čímž se výrazným způsobem zjednodušuje instalace celého řešení.

Ivan Sobička
PR konzultant